LIVS / RAWFOOD

livsmedelLivsmedel är ett stort begrepp. Ursprungligen är det en benämning av de födoämnen vi behöver för att leva. Men dagens moderna livsmedel är ofta så ”förädlade” att de inte borde kallas livsmedel alls. ”Sjukmedel” är ibland ett mer passande namn. Hur har det blivit så? Jo, ända fram till 1950-talet fanns nästan bara matprodukter som kom direkt ifrån bönderna: färsk, näringsrik mat. Sedan tog industrin över produktionen med modern (läs lönsam) teknik, allehanda syntetiska tillsatser som t.ex. konserveringsmedel, smakförstärkare, socker-ersättningar (light) och nu senast genteknik. Konstgödsling av skog och mark, antibiotika och tillväxthormoner till djurfabrikerna har blivit en självklarhet. Och detta kallas FÖRÄDLING!

Industrimat

Den nya maten har ofta dåligt och obalanserat näringsinnehåll. Nästan all mat och dryck tillsätts sötämnen. Allt görs för att de billigt framställda produkterna ska tilltala oss så mycket som möjligt. Det är ju en lönsam affär för tillverkarna. Resultaten låter inte vänta på sig. Övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, depressioner, håglöshet och allmän trötthet har blivit ”normalt”. Som grädde på moset försöker läkarna ofta medicinera bort symptomen hos dem som söker hjälp. Allt detta har hitills varit möjligtTrotthet p.g.a. konsumenternas okunnighet och låga intresse för sin hälsa. Men allt eftersom ohälsan ökar, och media tar upp den ena skandalen efter den andra, ökar också intresset för hälsosamma alternativ till de dåliga livsmedlen.

Alternativen
Först och främst bör man givetvis sluta mata kroppen med de allra värsta gifterna. Nästa steg blir en ”avgiftning” genom t.ex. tarmrening och/eller fasta. Hur ”svår” eller långvarig denna period kan bli, beror bl.a. på hur förgiftad man är, och hur länge man varit det. Men om man är sjuk och inser att det kan bero på livsföringen är det ofta ett enkelt beslut. Och när man väl har bestämt sig, finns det massor av hjälp att få. Böcker, terapeuter, naturläkare, hälsokostbutiker, naturläkare, hälsokostbutiker, olika beprövade metoder. Listan kan göras hur lång som helst. StadaHär visar vi några vanliga typer av ”linjer” man kan följa när man väljer livsmedel. De har olika stränghetsgrad, och det är upp till var och en hur tufft man vill gå fram. De allra största (livsmedels)bovarna idag är SOCKER (kolhydrater) och VETE (gluten).

Socker i någon form finns i väldigt många livsmedel och drycker. Visste du att POTATIS, PASTA och RIS omvandlas till socker i kroppen? Dessa produkter har uteslutits ur LCHF-dieten.

Vete var naturligt och nyttigt på 1950-talet. Nu är det så ”förädlat” (genmodifierat) att det inte passar som föda längre. Glue är det engelska ordet för klisterOch det är precis vad gluten gör i tarmen. Det fastnar som klister på tarmväggarna. Därför är det viktigast att sluta med socker och gluten.

Sockerfria produkter
Produkter som är fria från sockeroch som inte omvandlas till socker i kroppen.

Glutenfria produkter
Produkter som är fria från gluten, som många människor nu är allergiska mot.

KRAV produkter
Obesprutade grödor som växer i en frisk jord utan tillsats av kemikalier.

Rawfood
Produkter som inte tillagats i över 42 grader. Enligt Raw Food-anhängarna bevaras då all viktig näring i livsmedlet, främst enzymerna som hjälper till att smälta och förbränna maten. När mat hettas upp försvinner näringsämnena och dessutom frigörs gifter som tas upp av kroppen.

Demeter produkter
Dessa produkter produceras enligt strängare regler än KRAV, och odlas i samverkan med sol, måne och stjärnor.

Makrobiotiska produkter
Man följer Yin-Yang principen för att vara i balans med sig själv och världen.

Vegetarisk mat
Man utesluter kött, fisk, ägg och mejeriprodukter helt ur kosten.

Vegansk mat
Man utesluter kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och animaliska produkter (t.ex honung) helt både ur kost och livet i övrigt (klädsel etc.).

Frukterian

Man utesluter allt utom frukt ur kosten. Detta är tufft och övergången sker inte över natten, men det finns ändå en grupp människor som är frukterianer, och de anser sig må utmärkt.

Lufterian

Man utesluter all kost. Detta är ett omdiskuterat fenomen som de flesta anser vara omöjligt. Ändå anses det vara bevisat att det går att leva enbart på kosmisk energi.

Summan av kardemumman
Det är alltså upp till var och ens intresse och förstånd att välja sin egen väg i livet. Och hälsans väg bör väl ändå vara den intressantaste? God hjälp finns att få oavsett vilken nivå Du börjar på. Ring oss gärna om du vill veta mer om Livsmedel och Hälsa.