• Crearome Långpeppar Hel Eko 50 g
Crearome

Långpeppar Hel Eko 50 g

99 kr
Lägg i varukorg + tillagd i kundvagnen
  • 90 år i branschen
  • Fraktfritt vid 300 kr
  • Unikt sortiment

Finns i lager

Få kvar

Slut i lager

Detaljerad information

Långpeppar är en tropisk buske inom familjen pepparväxter (piperaceae) och är en nära släkting till svartpeppar. Kryddan har varit ovanlig i europeisk matlagning men håller på att hitta användare här också. I Indien används den främst till pickles och curryrätter.


Den är god i grytor, långkok, ratatouille, tomatsås, ättikslag för inläggningar, potatisrätter, men också till söta rätter som äppelmos, äpplekakor, choklad kladdkakor och varm choklad. Den användas också hel i t ex kokning/inläggningar och krossas (finmales i en kryddmixer eller mortel) till desserter och ugnsrätter.


Långpeppar är en släkting till svartpeppar och har liknande egenskaper. Den är något sötare och används traditionellt för att få ut toxiner ur kroppen. Den har en stimulerande och värmande effekt på kroppen.

Långpeppar används mycket inom ayurvedan där den kallas för pippali. Fungerar fint ihop med ashwagandha, shatavari, brambi, amla m.fl. i låg dosering. Den är en av huvud-ingredienserna i trikatu - det mest använda preparatet inom ayurveda för att stimulera matsmältningen och förbränna (ama) toxiner/gifter. Långpeppar fungerar att använda istället för svartpeppar i golden milk/gurkmejalatte.


Innehåller: syvatin, sesamin, diaeusdesmin. Används i många preparat för att förstärka effekten och öka förbränningen för att underlätta för kroppen att ta upp de viktiga ämnena. Kan gärna tas tillsammans med andra örter om man har lite svårt med matsmältningen eller har mycket toxiner (ama). Bra för mjälten, stimulerar matsmältning och är bra vid förkylning och feber (tillsammans med ghee). En stark föryngrare för lungorna och har använts för att förebygga astma.


Dryck för lungorna:

Koka upp ½ tsk långpeppar i 2 dl mjölk, sila och låt svalna. Drick på morgonen första dagen. Gör det samma med med 1 tsk andra dagen, 1,5 tsk 3 dagen, 2 tsk tredje dagen etc men sluta öka mängden om det blir för starkt och ligg kvar på den nivån (t ex 2 tsk om det är vad man känner att man max klarar av) fram till 7:e dagen. Gå sedan tillbaka - sänk en halv tsk om dagen ner till en ½ tsk 14:e dagen.


Detta är extra bra i början på våren då Kapha naturligt höjs. Vid förkylning kan man kan gärna blanda den med lika delar tulsi (helig basilika) och ingefära (sammanlagt 1 tsk) samt honung 2-3 tsk, 2-4 gånger dagligen.


Vid feber tillsammans med gudushi och ghee eller kokt avsvalnat vatten.


Fungerar bra ihop med aswaganda, shatavari, bramhi, goshura, amla, bala mm. Det räcker med en lite dos i dessa fall - ¼ tsk.


Ayurveda-info:

Rasa = stark

virja = värmande

vipak = stark


Ingredienser & Användning


Vetenskapligt namn: Piper longum L

Ursprungsland: Indien

Växtdel: Frökapsel

Märkning: Ekologisk

Beställningsinformation

Frakt:
Vi levererar med Postnord och DHL.
Pris: 49 kr. Fri frakt över 300 kr.
Retur & Ångerrätt:
Ångerrätt är enligt lag alltid 14 dagar från det att du tagit emot varan. Konsumenten står för eventuella returkostnader i de fall konsumenten utnyttjar ångerrätten.
Betalning:
Kort, Bank, Faktura eller Avbetalning genom Klarna Checkout.
Andra köpte även