• Närokällan Närokällan Ceylonkanel 150 g EKO
Närokällan

Närokällan Ceylonkanel 150 g EKO

125 kr
Lägg i varukorg + tillagd i kundvagnen
  • 92 år i branschen
  • Fraktfritt vid 500 kr
  • Unikt sortiment

Finns i lager

Få kvar

Slut i lager

Detaljerad information

Nu kan du få äkta kanel. Raw, ekologisk. Det finns flera sorters kanel, den vi köper i affärerna är så gott som alltid Kassia från Kina. Denna kanel är från Sri Lanka och kallas också Ceylonkanel (Cinnamonum zeylanicum eller Cinnamomum verum). Den anses vara den bästa formen av kanel med en djupt aromatisk och söt smak. Förutom dess aromatiska egenskaper, vilket är främsta anledningen till att vi använder den i väst, så har den i årtusenden använts i asien och grekerna använde den 400 f.Kr. Kanelen var så eftertraktansvärd att den ett tag var dyrare än guld. Kanel är barken på kanelträdet som skalas av och rullas i stänger efter torkning i solen. Man skiljer på äkta kanel och Kassis genom tjockleken på barken. Ceylonkanelen är ljusare och tunnare än Kassiabarken som kan vara flera millimeter tjock. Problemet med Kassiakanelen, som är mycket billigare, är att den innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin som kan skada levern. Ceylokanelen har bara en bråkdel av kumarin. För de som använder mycket kanel bör därför absolut endast använda Ceylonkanelen.


Historik:

Kanel har använts så länge att man inte riktigt vet när vi människor började använda kryddan. Klart är dock att kineserna kände till kanelträdets bark redan 2700 år före vår tideräkning och att egyptierna gärna använde barken i parfym, i rökelse och i den så viktiga mumifieringsprocessen. De använde så pass mycket kanel att mumier än idag doftar av den. Till Europa kom kanelen troligen via sjömän till Grekland och sedan vidare till romarna, vilkas bägge kulturer med glädje använde den i både mat och vin. På 400-talet f. Kr. berättade den grekiske historieskrivaren Herodotos om hur kaneljakten gick till: Det var nämligen så att stora fåglar byggde bon där bl.a. delar av kanelträd var ett av byggmaterialen. Dessvärre kunde kanelinsamlarna inte bara gå och hämta kanelen då bona var byggda på branta berg, istället högg man så stora stycken oxkött man kunde och lade dessa så nära bona som möjligt, varpå fåglarna flög ner för att föra maten till sina bon. Men bona höll inte för köttstyckenas tyngd, utan föll till marken och jägarna kunde lätt plocka upp kanelen.

Ingredienser & Användning

Rekommenderad daglig dos: 1 tesked (5 gram)

Ursprungsland: Sri Lanka Förvaring:

Förvaras torrt i rumstemperatur

Beställningsinformation

Frakt:
Vi levererar med Postnord och DHL.
Fraktkostnad: 49 kr. Fri frakt över 500 kr.
Retur & Ångerrätt:
Ångerrätt är enligt lag alltid 14 dagar från det att du tagit emot varan. Konsumenten står för eventuella returkostnader i de fall konsumenten utnyttjar ångerrätten.
Betalning:
Kort, Bank, Faktura eller Avbetalning genom Klarna Checkout.