AMINOSYROR

Aminosyror utgör huvudbeståndsdelarna i protein och bygger bland annat upp proteiner, enzymer och hormoner. Det finns ca 24 aminosyror och av dessa är åtta stycken så kallade essentiella aminosyror. Dessa kan inte tillverkas av kroppen själv utan måste tillföras genom kosten eller genom näringstillskott. Cellerna behöver 20 aminosyror för att bygga de olika proteinerna. Om en enda saknas kan cellerna inte framställa proteinet. Det är därför viktigt att förse kroppen med samtliga aminosyror i rätt mängd. Läs mer HÄR

Visar alla 23 resultat

75% av kroppens fasta vävnader består av proteiner. Av dem bildar vi muskler, enzymer och andra viktiga strukturer. Aminosyror har även andra funktioner i kroppen som t ex förmedlare av nervsignaler och förstadier till hormoner och DNA.

20%
 av våra muskler består av protein. Detta protein består av aminosyror, man kan alltså säga att protein, aminosyror och peptider är olika namn på samma sak. Det är de fria aminosyrorna som kroppen använder för att bygga muskler och beroende på sammansättningen av de olika aminosyrorna i proteinet har det en viss kvalitet -olika protein tas alltså upp olika bra av kroppen. De peptidbundna aminosyrorna har så gott som ett hundraprocentigt upptag – vilket kan jämföras med äggprotein på ca 97% upptag och mjölkprotein som ligger runt 95% upptag. Genom aminosyratabletter kan du öka ditt dagliga proteinintag utan att samtidigt få i dig fett, salt eller annat.

Varje dag
 förbrukar vi 20-30 gram protein, personer som tränar eller växer förbrukar mer. Kroppen måste hela tiden tillföras lika mycket som vi gör av med och rekommenderat dagligt intag är 10-15 % av energiintaget eller cirka 55 gram protein/dag. Kroppen kan inte lagra aminosyror utan behöver hela tiden nya.