PROSTATA

Prostatan är en valnötsstor körtel som omsluter urinrörets övre del omedelbart nedanför urinblåsan hos män. Prostatakörteln producerar en vätska som gör mannens spermier dugliga för befruktning. Prostatans funktion styrs av det manliga könshormonet testosteron, som i första hand bildas i testiklarna.

Godartad prostataförstoring är en av våra vanligaste folksjukdomar, fler än hälften av alla män drabbas. Tillståndet medför bl a besvär med att kasta vatten. Fler än 400 000 män mellan 51-80 år lider av prostatabesvär. Nästan hälften av dessa har inte sökt behandling för sina besvär. En anledning kan vara att förloppet är långsamt, och att man därför vänjer sig vid problemen.

Prostatacancer Det är mycket vanligt att prostatan förstoras hos äldre män och vanligen är det en godartad förstoring. Ibland beror förstoringen på en cancertumör. Men man kan även ha cancer i en prostata som inte är förstorad. Därför är det viktigt att låta undersöka sig om man tror sig ha prostatabesvär.

Orsakerna till prostatacancer är ofullständigt kända men forskning om både orsaker och behandling pågår ständigt. Eftersom sjukdomen är vanlig i USA och Skandinavien och samtidigt ovanlig i Kina och Japan, tyder det på att livsstil, födointag och miljö har betydelse för dess uppkomst. Studier visar också att sjukdomen kan vara ärftlig i cirka fem till tio procent av fallen.

Mer om prostatan Testosteron är ett manligt könshormon som bla ansvarar för de manliga dragen, sexualiteten, stimulerar tillväxten av prostatan under puberteten och bildningen av spermier. I 40-årsåldern börjar dock testosteronproduktionen att minska och sjunker sedan med ca 1% per år under resten av livet. Vid 55-65 års ålder har vanligtvis produktionen av könshormon kommit till en kritisk nivå och mannen kommer i andropaus, motsvarighet till kvinnans menopaus.

Den hormonförändring som sker i kroppen med stigande ålder resulterar i en obalans mellan testosteron och det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket också alltid förekommer hos män. Det är effekten av denna hormonförändring som anses ligga bakom godartad prostataförstoring. Man kan inte undvika att testosteronproduktionen avtar med åren. Överdriven löpning eller styrketräning har inte visat sig ha effekt på bibehållandet av hormonnivåerna. Däremot kan regelbunden fysisk träning, ett aktivt sexliv, regelbunden sömn, försiktighet med alkohol och undvikande av stress bidra till att skjuta upp andropausen.

1 produkt