ORO & SÖMN

Svårt att somna eller att sova oroligt ibland, är vanligt och i de flesta fallen tar man igen den förlorade sömnen nästa natt. Någon natt då och då med lite sömn är inget farligt. De flesta vuxna behöver mellan sex till nio timmars sömn per dygn men många klarar sig på mindre.

Om sömnproblemen är mycket vanliga eller bestående behöver du kanske vidta en del åtgärder för att en normal sömn igen. En vanlig orsak till störd sömn är skiftarbete. Ibland kan mediciner eller åkommor orsaka sömnbesvär, t ex hjärt- och lungsjukdomar eller värk, tala då med din läkare. Men för det mesta beror sömnbesvär på stress, spänning eller olämpliga vanor (för mycket alkohol, användning av tobak eller för mycket kaffe m m) och då kan du göra mycket själv, genom att ändra dina vanor och livsstil. 

Att drabbas av lätt nedstämdhet, lindrig oro eller tillfälliga sömnproblem är normalt och ofta försvinner problemen av sig själva efter en tid. Kanske drabbas du av personliga problem, sorg eller en kroppslig sjukdom som gör att din nedstämdhet eller oro är svårare än vanligt. Vissa människor blir även nedstämda på grund av att årstiderna växlar eller i samband med menstruation.

Visar alla 21 resultat